Title

BESLENME VE YEME BOZUKLUKLARI

Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alımı Bozukluğu

*Belirgin şekilde kilo verme

*Belirgin beslenme eksikliği

*Ağızdan besin takviyesi ya da entaral (tüp yardımı) beslenmeye bağlı kalma

*Sosyal ve ruhsal işlevsellikte belirgin düşüş

          belirtilerinden en az birinin yaşandığı ve yeterli beslenme ya da enerjinin sürekli şekilde karşılanamadığı bir beslenme ve yeme bozukluğudur. Yemeye ilgi duymama, yiyeceklerin birtakım tat, koku, görünüş ya da dokunma gibi özelliklerden rahatsızlık duyma ya da yemek yemenin tiksinme uyandıran sonuçları hakkında rahatsızlık duyma gibi durumlar söz konusu olabilir. Belirtiler kültürel uygulamalarla ya da yiyeceğe ulaşamama ile açıklanamaz. Ayrıca belirtiler, kişinin vücut algısıyla, mevcut sağlık durumlarıyla ya da anoreksiye nervoza, bulimiya nervoza gibi diğer psikiyatrik bozuklukların belirtileriyle daha iyi açıklanamaz. Belirtiler, diğer bir psikiyatrik bozukluk ya da sağlık durumları bağlamında ortaya çıkıyorsa, durum klinik değerlendirme gerektirecek kadar ağırdır.

Beslenme ve Yeme Bozuklukları ve İlişkili Bozukluklar tanı ve tedavisi için öncelikle Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzman doktorlarına başvurulmalıdır. Bu şekilde öncelikle psikofarmakolojik (ilaç tedavisi) bir tedavinin gerekip gerekmediğine karar verilmelidir. Diğer psikiyatrik bozukluklarda da olduğu gibi, psikiyatrik tanılarda psikofarmakolojik tedavi ile psikoterapinin birlikte yürütülmesi en etkili tedavi yoludur. Bununla birlikte, bireyin yaşam kalitesi (düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz), akut ya da kronik stresörlere karşı dayanıklığı ve bu bağlamda stresle nasıl baş ettiği (sağlıklı ya da sağlıksız baş etme yollarıyla) gibi hususlar psikoterapilerde önemi vurgulanan hususlardır. Ayrıca, diğer Beslenme ve Yeme Bozuklukları ve İlişkili Bozukluklarda olduğu gibi Pikada da, başlıca modern psikoterapilerden olan Bilişsel Davranışçı Terapi oldukça etkilidir. Bilişsel Davranışçı Terapi, bireyin güncel problemlerini çözüm odaklı bir yaklaşımla çözmeyi hedefler. Terapi seansları oldukça yapılandırılmış şekilde olup, diğer terapi ekollerine nazaran daha kısa süreli olsa da -bireye yaşam boyu benzer sorunlarla psikoloji bilimine dayanan teknik ve beceriler yoluyla başa çıkma becerisi kazandırması dolayısıyla- uzun süreli kazanımları vardır. 

Bilişsel Davranışçı Terapi, bireyin psikolojisini çözümlemede duygu, düşünce ve davranış olmak üzere başlıca üç boyutla ilgilenir. Bireyin kendisiyle ve çevresiyle ilişkisinde onu rahatsız eden ve terapiye gitmeye iten öncüllerde, kişinin bilişsel değerlendirmelerinin duygularına ve davranışlarına etkisi çalışılır. Terapideki güncel sorun çözümlenirken birey, aynı zamanda benzer sorunlar yaşadığında yanlış inanışlarının ya da çarpık düşüncelerinin duyguları ve davranışları üzerindeki etkisini fark etmeyi ve bunları değiştirebilmeyi öğrenir.

Vera Psikolojik Danışmanlık olarak bizler, bireysel danışmanlık sürecinde Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi ve EMDR Tekniği; çocuk ve ergen danışmanlığında Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Kum Tepsisi, Theraplay, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR Tekniği; evlilik ve çift danışmanlığında ise Duygu Odaklı Çift Terapisi, Kabul ve Kararlılık Temelli Çift Terapisi, Sistemik Cinsel Terapi psikoterapileri doğrultusunda hizmet vermekteyiz.

Psikoterapiler hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kaynak:
Amerikan Psikiyatri Birliği (2013). Ruhsal bozuklukların tanımsal ve sayımsal elkitabı (DSM-5), (Beşinci Baskı). E Köroğlu (Çev. Ed.), Ankara: Hekimler Yayın Birliği.